Ajurvéda MB

Čechova 777
Mladá Boleslav
293 01

Jarmila Klacková
Tel.: +420 606 900 366

Kateřina Kulíková
Tel.: +420 724 270 269

Monika Palounková
Tel: +420 777 310 578

Ájurvéda jako systém prevence

20.1.2020


Nevhodná výživa, málo pohybu, kouření a přílišná konzumace alkoholu jsou spojeny s obávanými civilizačními nemocemi. Jaká je skutečná prevence?

Skutečná prevence je v našem každodenním rozhodnutí, jak se k sobě budme právě teď a tady chovat.

 

Co si rozhodneme uvařit a následně sníst, jak si protáhneme svoje tělo a s kým se dnes potkáme, co prožijeme. 

 

Jak praví MUDr. Ludmila Eleková v časopise Meduňka: ..."PREVENCE znamená předejít něčemu, tj. učinit taková opatření, aby událost vůbec nenastala"...

 

Ájurvéda pohlíží na prevenci jako na soubor opatření na úrovni mysli, těla a duše. 

 

 

Starodávný systém ájurvédy učí, že na všechny nemoci působí jak na tělo, tak i na mysl, a nikdy je neléčí odděleně. Její principy jsou založeny na řádném a dynamickém systému, který je v souladu s přírodními zákonitostmi. Oproti tomu západní svět zastává názor, že všichni lidé jsou v podstatě stejní a léčíme spíše „potíže“ než osobu, která jimi trpí.

 

Základním principem ájurvédy je žít v souladu sám se sebou. Pokud pochopíme, co je naše přirozenost, chováme se tak, abychom ji podpořili, nikoliv abychom se od ní vzdalovali. Tato nerovnováha vede ke zhoršení zdraví, psychiky a vnáší do života nelad.

 

Účinnými nástroji ájurvédy pro pevné zdraví a spokojenost je pozitivní mysl, sebeláska, sebevědomí a sebereflexe, dále kvalitní výživa, která dokonale vyživí naše tělesné tkáně i smysly, udržuje kvalitní a stabilní trávicí oheň a dodává životní energii - ódžas, a dále životní styl, který vede k rovnováze. Důležitý je kvalitní spánek, dýchání, pohyb a dobré vztahy.

 

Výživa je v ájurvédě klíčová! Je velmi zajímavé, jak nás to, co jíme, může ovlivnit a změnit. Většinou se to projeví v dlouhodobém časovém horizontu.

 

Za spoustou chorob dnes stojí slabý trávicí oheň AGNI. Agni řídí veškerou látkovou přeměnu a je hlavním zdrojem života! Je-li agni v optimálním stavu, člověk má zdravý imunitní systém. Pokud se agni zpomalí, dochází ke zhoršení zdraví.

 

 

Co narušuje sílu našeho trávicího ohně?

 

Jsou to škodlivý životní styl, nevhodná a nepravidelná strava a pití, nevhodné kombinace jídla a potlačené emoce. Potlačené emoce naruší agni tak, že jídlo nemůže být stráveno a nestrávená strava se stává toxickou. Pokud je náš agni v nerovnováze, obvykle se to projeví na zažívacích a trávicích potížích, špatném vyměšování, slabé životní energii a únavě po jídle a dalšími projevy nekomfortu.

 

Trávicí oheň podpoříme pravidelnou a vhodnou stravou. Důležité jsou dostatečně dlouhé pauzy mezi jídly a pocit skutečného hladu v době oběda. Teplý a pravidelný oběd je NEJDŮLEŽITĚJŠÍ jídlo dne! Jako jediná porce jídla skutečně vyživuje tkáně a je zdrojem všech živin pro tělo a mysl. Další porce jídla (obvykle snídaně a večeře) jsou podpůrné dávky jídla pro harmonizaci našich energií.

 

Stravování podle ájurvédy má svá pravidla, která respektují především naši přirozenou konstituci. Pokud si v tomto směru nejsme jistí, je dobré řídit se zpočátku sezónou. Pokud je venku suchá zima, naše tělo potřebuje teplé, tekuté a optimálně tučné jídlo, teplé nápoje, pravidelnost a řád v jídle a životě. Stejně tak v péči o tělo respektujeme sezónu. V zimě se zahříváme, olejujeme, dostatečně odpočíváme v klidu a teple. Jinou rutinu praktikujeme na jaře, v létě i na podzim. Příroda nám dává jasný rámec. Stačí se na něj naladit a plout v souladu s ní.

 

 

Pokud se k sobě nebudeme chovat respektujícím způsobem, nadcházející sezóna nám ukáže – v podobě oslabení či nemoci.  

 

 

Příkladem je zima: pokud v zimě jíme studené saláty a syrovou zeleninu ve velkém množství, popíjíme chladné nápoje, nápoje s bublinkami či ledové drinky, máme nedostatek tuků ve stravě i v péči o tělo, na jaře se mohou projevit sezónní alergie, astmata, únava, respirační onemocnění, zahlenění, bolesti hlavy atd.

 

Je tedy vhodné těmto situacím předcházet a naladit se na přírodu, využít její zdroje pro podporu imunity, výživu a regeneraci. V ájurvédě jsou velmi využívané byliny a koření, které používáme při přípravě jídla či nápojů. Vhodné jsou ájurvédské terapie, které jsou založené na harmonizaci těla a podpoře přirozených tělesných procesů. Tělo v rovnováze se automaticky detoxikuje a posiluje svou imunitu.

 

Jaké byliny a koření doporučuje ájurvéda na zimu?

Především zahřívací – nám dobře známou skořici, hřebíček, muškátový oříšek, dále šafrán, fenykl, kardamom, syrový zázvor, asafoetidu, koriandr. V menším množství doporučujeme čili, černý pepř, kurkumu a papriku.

 



Autor:Jarmila Klacková